Tilan esittely


Maatila Tahlo on Koiviston tila Ylöjärven Mutalassa. Tila siirtyi vuonna 2012 tehdyllä sukupolvenvaihdoksella Sami ja Sanna Tahlon omistukseen. Tila on Samin äidin kotitila ja siellä harjoitettiin maidontuotantoa vuoteen 1998 asti. Sen jälkeen viljeltiin pääasiassa vilja- ja nurmikasveja.

Sukupolvenvaihdoksen myötä uusilla yrittäjillä heräsi into ottaa tilalle uudestaan tuotantoeläimiä. Idean kypsyessä nousi ajatus emolehmistä ja lihatuotannosta. Nautarotuja tutkiessa ja vertaillessa päädyimme aika nopeasti ylämaankarjaan. Se tuntui ylivoimaisesti sopivimmalta rodulta omaan ajatusmaailmaan. Eläimet saavat elää ulkona vapaana vuoden ympäri omilla laitumillaan, emot huolehtivat vasikoistaan pitkään ja kasvu on hidasta. Ylämaankarjalle ei syötetä väkirehuja vaan ne hyödyntävät kasvussaan hyvin pelkkää korsirehua. Eläin on sopivassa teurastuspainossa vasta noin 2,5-3 vuotiaana. Luonnollisesta ravinnosta ja hitaasta kasvusta johtuen ylämaankarjan liha on maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista.

Ensimmäiset ylämaankarja neidot muuttivat tilallemme huhtikuun 2014 alussa. Ensimmäisen karjankasvatusvuoden kuluessa nautojen määrä kasvoi 16 emolehmään/hiehoon, omaan siitossonniin sekä 3 lihasonniin. Vuosien saatossa emojen määrä on kasvanut ja tällä hetkellä kokonaiseläinmäärä vasikat mukaan lukien liikkunee noin 70-90 välillä vuoden ajasta riippuen.

Luomuvalvontaan liityimme keväällä 2015 ja siitä alkoi kaksivuotinen siirtymävaihe luomutuotantoon. Tuottamamme peltokasvit ja naudat ovat olleet luomuja 1.5.2017 lähtien.

Tavoitteenamme on kasvattaa hyvinvoivia eläimiä, tuottaa laadukasta korsiruokittua highland-lihaa lähialueen kuluttajille suoraan tilalta myyden sekä jalostukseen sopivia yksilöitä lähinnä omaan käyttöön. Naudat ruokitaan täysin oman tilan nurmirehulla sekä luomuhyväksytyillä kivennäisillä ja vitamiinilisillä.

Ensimmäiset sonnit lähtivät teuraaksi kesällä 2016. Olemme myyneet alusta lähtien kaiken kasvattamamme naudanlihan itse suoramyyntinä tilalta kuluttajille ja yhteistyökumppaneille. Kaikki myymämme naudanliha on omista eläimistämme lähtöisin meillä Ylöjärven Mutalassa kasvanutta. Myynnissä olevan lihan ominaisuuksista tarkemmin tietoa Ylämaankarjan liha-sivulla sekä varaston tämän hetkinen tilanne löytyy Hinnasto-sivulta.

Tilallamme on nautojen lisäksi myös pieni harrastelauma suomenlampaita, noin viidenkymmenen siivekkään parvi Orpington- ja muita rotukanoja, reilu kymmenkunta Pekingin ankkaa sekä muutama yhdyskunta tarhamehiläisiä, jotka kaikki on jätetty luomuvalvonnan ulkopuolelle pienimuotoisuutensa takia. Siitä huolimatta kasvatamme myös näitä eläimiä luonnollisesti lajinmukaisia erityispiirteitä kunnioittaen. Tilakeskuksen vanhaan navettarakennukseen on remontoitu lampola ja kanala. Ankoilla on oma paikkansa lampineen.

Myymme myös ylimääräisiä kananmunia tilalta suoraan asiakkaalle. Kanoilla on reilusti tilaa sekä mahdollisuus toteuttaa lajinomaista elämää. Kuopsutettavaa pehkua löytyy lattialta, on kylpypaikkoja ja munintapesiä sekä tietysti pyöreäpuiset orret nukkumista varten. Kesäisin kanat pääsevät vapaasti laiduntamaan kanalan vieressä olevaa pihapeltoa. Muina aikoina kanat ulkoilevat aina sään salliessa kanalan yhteydessä olevassa katetussa tarhassa. Kanoille on aina vapaasti tarjolla puolitiivisterehua, oman tilan/lähituotettua luomukauraa, kalkkia, soraa sekä puhdasta juomavettä. Kuulumme salmonellavalvontaan. Kysy rohkeasti kananmunavaraston tilannetta soittamalla, tekstiviestillä tai vaikka Facebookin kautta.