Tilan esittely


 

Maatila Tahlo on Koiviston tila Ylöjärven Mutalassa. Tila siirtyi vuonna 2012 tehdyllä sukupolvenvaihdoksella Sami ja Sanna Tahlon omistukseen. Tilalla oli maidontuotantoa vuoteen 1998 asti. Sen jälkeen harjoitettiin pääasiassa vilja- ja nurmikasvien viljelyä.

Sukupolvenvaihdoksen myötä uusilla yrittäjillä heräsi into ottaa tilalle uudestaan tuotantoeläimiä. Idean kypsyessä nousi ajatus emolehmistä ja lihatuotannosta. Nautarotuja tutkiessa ja vertaillessa päädyimme aika nopeasti ylämaankarjaan. Se tuntui ylivoimaisesti sopivimmalta rodulta omaan ajatusmaailmaan. Eläimet saavat laiduntaa vuoden ympäri laitumella, emot huolehtivat vasikoistaan pitkään ja kasvu on hidasta. Ylämaankarjalle ei syötetä väkirehuja vaan ne hyödyntävät kasvussaan pelkkää korsirehua. Eläin on sopivassa teurastuspainossa vasta noin 2,5-3 vuotiaana. Luonnollisesta ravinnosta ja hitaasta kasvusta johtuen ylämaankarjan liha on maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista.

Ensimmäiset ylämaankarja neidot muuttivat tilallemme huhtikuun 2014 alussa. Ensimmäisen karjankasvatus vuoden kuluessa nautojen määrä kasvoi 16 emolehmään/hiehoon, omaan siitossonniin sekä 3 lihasonniin. Myöhemmin mukaan liittyi nuorkarjaa kymmenisen päätä. Jatkossa emojen määrä on tarkoitus pitää noin 15-20 ja kokonaiseläinmäärä vasikat mukaan lukien liikkunee noin 50-60.

Luomuvalvontaan liityimme keväällä 2015 ja siitä alkoi kaksivuotinen siirtymävaihe luomutuotantoon. Virallisesti luomutuotannossa olemme olleet 1.5.2017 lähtien. Tavoitteenamme on kasvattaa hyvinvoivia eläimiä, tuottaa jalostukseen sopivia yksilöitä lähinnä omaan käyttöön sekä laadukasta korsiruokittua highland-lihaa lähialueen kuluttajille suoraan tilalta myyden. Naudat ruokitaan oman tilan nurmirehulla sekä luomuhyväksytyillä kivennäisillä ja vitamiinilisillä.

Ensimmäiset sonnit lähtivät teuraaksi kesällä 2016. Myymme kaiken kasvattamamme naudanlihan itse suoramyyntinä tilalta kuluttajille ja kaikki myymämme liha on omista eläimistämme lähtöisin meillä Ylöjärven Mutalassa kasvanutta. Myynnissä olevan lihan ominaisuuksista tarkemmin tietoa Ylämaankarjan liha-sivulla sekä varaston tämän hetkinen tilanne löytyy Hinnasto-sivulta.

Tilallamme on nautojen lisäksi myös noin kolmenkymmenen siivekkään parvi Orpington-rotuisia kanoja sekä muutama kalkkuna, jotka jäivät luomuvalvonnan ulkopuolelle pienimuotoisuutensa takia. Siitä huolimatta kanoja ja kalkkunoitakin kasvatamme luomuehdoin ja -eväin. Vanha navettarakennus on remontoitu kanalaksi, jossa kanaparvella on reilusti tilaa sekä mahdollisuus toteuttaa lajinomaista elämää eli kuopsutettavaa pehkua löytyy lattialta, on kylpypaikkoja ja munintapesiä sekä tietysti pyöreäpuiset orret nukkumista varten. Kesäisin kanat pääsevät vapaasti laiduntamaan kanalan vieressä olevaa laidunta. Talvella kanat ulkoilevat sään salliessa kanalan yhteydessä olevassa katetussa tarhassa. Kanoille on aina vapaasti tarjolla luomupuolitiivisterehua, lähituotettua luomukauraa, kalkkia, soraa sekä puhdasta juomavettä. Kuulumme salmonellavalvontaan ja myymme ylimääräisiä kananmunia tilalta suoraan asiakkaalle. Kysy rohkeasti varaston tilannetta soittamalla, tekstiviestillä tai vaikka Facebookin kautta.