Ruhon osien selitykset


Sisäfilee = Selässä selkärangan sisäpuolella lantion päässä, naudan kaikkein murein ja arvokkain osa. Tender loin. Pihveiksi pannulle.

Ulkofilee = Selässä selkärangan ulkopuolella pitkä murea lihas. Sirloin. Pihveiksi pannulle tai paloina uuniin. Myös lehtipihveinä saatavilla.

T-luupihvi = Selästä takapäästä leikattu luullinen pihvi. Sisältää T-muotoisen luun sekä luussa kiinni olevaa sisä- ja ulkofilettä. T-bone steaks. Grilliin.

Tomahawk = Selästä etupäästä leikattu luullinen pihvi, joka sisältää ulkofilettä sekä paljaaksi siistityn kylkiluun. Grilliin.

Entrecôte = Ulkofileen pää etuselästä. Rib eye, Eye of ribeye. Sisältää yleensä mukavasti rasvaa. Palana tai pihveinä pannulle.

Ribeye cap = Entrecôten pinnalta pieni murea lihas. Sisältää yleensä mukavasti rasvaa. Pihvinä pannulle/grilliin.

Petite tender = Lavasta löytyvä pieni pitkultainen lihas, mureaa ja maukasta. Tunnetaan myös nimellä etusisäfile, shoulder tender. Pannulle/grilliin.

Flat iron / iron steak = Lavasta lihas, jonka sisällä kulkee paksu sidekalvo. Pihveistä kalvo on valmiiksi poistettu, joten liha on suoraan valmis pannulle tai grilliin.

Cover steak = Lavasta ohut pitkultainen murea lihas. Voidaan tuntea myös nimillä Lapapeitto, Blade flap, Vegas strip steak. Pihvinä pannulle/grilliin.

Skirt steak = Kaksi pitkää kapeaa lihasta naudan kyljessä (inside ja outside skirt). Kapeampi outside skirt saatetaan nimetä myös hanger steak:ksi. Voidaan leikata pihveiksi ja paistaa pannulla/grillissä tai tehdä kokonaisesta palasta esim. lihakääryleitä. Pieneksi siivutettuna sopii myös esim. tortilloihin, fajitaksiin.

Oyster steak = Lantioluusta sisäpuolelta ohut pieni pyöreä lihas. Tunnetaan myös nimillä Spider steak, Hip steak tai Pope´s eye steak. Mainio pihvi sopii kokonaisena pannulle/grilliin.

Hanger (steak) = Lihas, joka kiinnittää naudan sisäelimet selkärankaan. Tunnetaan myös nimellä Butcher´s steak tai suomeksi väliliha tai elinliha. Lihaksen keskellä kulkee paksu sidekudoskalvo, joka siistitään pois ja jäljelle jää kaksi pitkää ohutta lihapalaa. Mureaa ja vahvan makuista. Kokonaisena tai pihveiksi leikattuna pannulle/grilliin.

Sisäpaisti = Takaosan paisteista murein. Top round. Kokonaisena palana uuniin tai hyvin raakakypsytettynä sopii myös pihveinä grilliin. Maatila Tahlon valikoimassa on myös lehtipihvejä sisäpaistista.

Paahtopaisti = Myös mureahko paisti takapäästä. Soveltuu hyvin kokonaisena uunipaistiksi. Maatila Tahlon valikoimasta saatat grillikaudella löytää ns. Marmoripihvin. Se on paahtopaistista leikattu pihvi, joka on ajettu mureutusterien läpi. Sopii esim. marinoitavaksi mainiosti.

Ulkopaisti = Takaosan ulompi paisti. Vaatii jo hiukan pidemmän kypsennysajan korkeamman sidekudospitoisuuden takia. Outside round. Sopii kokonaisena uuniin haudutettavaksi tai paloina/suikaleina pataruokiin, kastikkeeseen. Maatila Tahlon valikoimasta löydät grillikaudella ns. Nevada-pihvi. Se on ulkopaistista leikattu pihvi, joka on ajettu mureutusterien läpi sekä prässätty osittain lehtipihvimäiseksi.

Pyöröpaisti = Ulkopaistin kyljestä erotettu pyöreä pitkulainen lihas. Eye of round. Vaatii pitkän hitaan kypsytyksen, joten sopii esim. pataruokiin, merimiespihviin tai palvattavaksi.

Kulmapaisti = Takaosan paisteja. Knuckle. Ulkopaistin tapaan vaatii pidemmän kypsennysajan korkean sidekudospitoisuuden takia. Sopii hyvin pataruokiin, haudutettavaksi tai keitettäväksi.

Picanha = Ulkopaistin ulkofileen välistä pintalihas, ns. ulkopaistin murein kärki. Picanha on parhaimmillaan kunnon makurasvan kera. Paistetaan kokonaisena tai pihveinä uunissa/grillissä.

Tri tip = Ulkofileen takapään, kupeen ja paistien välistä löytyvä kolmion mallinen lihas. Tunnetaan myös nimellä Maminha. Voidaan jättää makurasva pintaan tai siistiä pois, oman maun mukaan. Kokonaisena grilliin/uuniin tai savustukseen.

Bavette =  Kuunsirppimäinen ohuehko lihas naudan kupeessa. Tunnetaan myös nimellä Sirloin flap. Maukasta ja mureaa pihvilihaa.  Sopii kokonaisena grilliin tai esim. täytettyihin lihakääryleisiin, pihveiksi.

Flank steak = Kupeesta mureahko pihviliha. Tunnetaan myös nimellä lankkupihvi. Sopii kokonaisena grilliin/pannulle.

Brisket = Luuttomaksi leikattua rintaa. Sopii savustukseen tai pitkään haudutukseen uunissa/grillissä. Maatila Tahlon valikoimassa brisket on useimmiten isona palana sisältäen sekä flat ja point osuuden.

Ribsit = Luullista kylkeä. Pitkään haudutukseen alhaiseen lämpöön uuniin/grilliin, viimeistely kuumassa uunissa/grillissä.

Osso bucco = Luulliset potkakiekot. Pitkään haudutukseen, pataruokiin, lihaliemeen.

Luuton keittoliha = Luuttomaksi leikattua etuselkää. Chuck. Sopii parhaiten keitettäväksi pitkään niin, että liha mureutuu kunnolla. Keittoihin, pataruokiin tai esim. nyhtönaudaksi.

Luullinen keittoliha = Luullista lapaa. Keitetään kokonaisena pitkään hauduttaen. Luu tuo liemeen makua ja arvokkaita ravinteita.

Patalihakuutiot = Luutonta niskaa, etuselkää tai lapapaistia. Valmiiksi pieniksi kuutioiksi leikattuna. Voidaan käyttää keittoihin, kastikkeisiin, pataruokiin.

Paistikäriste = Ohuiksi siivuiksi leikattua lapapaistia. Voidaan käyttää käristeeksi, kastikkeisiin, pataruokiin.

Häntä = Oxtail. Nivelien kohdilta valmiiksi paloiksi pilkottu. Sopii parhaiten vanhan ajan lihakeittoon, liha-luuliemen valmistukseen.

Poski = Cheek. Pitkän haudutuksen vaativa mehevä ja maukas lihas. Poskilihat ovat parhaimmillaan tuntikausia ylikypsäksi haudutettuina.

Kieli = Tongue. Kokonaisena. Keitettäväksi, savustukseen.

Sydän= Heart. Kokonaisena tai puolikkaana. Keitettäväksi, savustukseen, grilliin.

Munuaiset = Kidneys. Kokonaisena. Huuhtele/liota hyvin ennen valmistusta. Pannulla paistettavaksi, kastikkeeseen.

Maksa = Liver. Paloina tai valmiina pihveinä. Pannulla paistettavaksi, maksapihveiksi, kastikkeeksi, marinoituna grilliin.

Liemiluut = Marrow bones. Ydinluista sahattuja paloja ja halkaistuja niveliä. Luusta keitetään maukasta ja ravinteikasta luulientä.

Huom!

Tämä listaus kertoo, miten me leikkautamme lihatuotteemme. Muiden toimijoiden valikoimassa saattaa olla samannimisiä tuotteita, jotka eivät vastaa tätä kuvausta!

Ethän käytä kuvaa tai tekstejä ilman lupaa tai viitettä lähteeseen!