Ruhon osien käyttö


Sisäfilee = Selässä selkärangan sisäpuolella lantion päässä, naudan kaikkein murein ja arvokkain osa. Pihveiksi pannulle.

Ulkofilee = Selässä selkärangan ulkopuolella pitkä murea lihas. Pihveiksi pannulle tai paloina uuniin.

T-luupihvi = Selästä takapäästä leikattu luullinen pihvi. Sisältää T-muotoisen luun sekä luussa kiinni olevaa sisä- ja ulkofilettä. Grilliin.

Flat bone steak = Sisäfileen kapeammasta päästä leikattu luullinen pihvi. Sisältää sisäfileen kapean pään sekä hiukan luista ulkofilettä. Grilliin.

Tomahawk = Selästä etupäästä leikattu luullinen pihvi, joka sisältää pitkäksi jätetyn kylkiluun ja luussa kiinni olevaa ulkofilettä. Grilliin.

Entrecôte = Ulkofileen pää etuselästä. Palana tai pihveinä pannulle.

Pluma = Entrecôten edestä pieni murea lihas. Ribeye cap. Sisältää yleensä mukavasti rasvaa. Pihvinä pannulle/grilliin.

Petite tender = Lavasta löytyvä pieni pitkultainen lihas, mureaa ja maukasta. Tunnetaan myös nimellä shoulder tender. Pannulle/grilliin.

Flat iron / iron steak = Lavasta lihas, jonka sisällä kulkee paksu sidekalvo. Pihveistä kalvo on valmiiksi poistettu, joten liha on mureaa ja suoraan valmis pannulle tai grilliin.

Cover steak = Lavasta ohut pitkultainen murea lihas. Tunnetaan myös nimillä Lapapeitto, Blade flap, Vegas strip steak. Pihvinä pannulle/grilliin.

Skirt steak = Kaksi pitkää kapeaa lihasta naudan kyljessä (inside ja outside skirt). Kapeampi outside skirt tunnetaan myös hanger steak:na. Leikataan pihveiksi ja paistetaan pannulla/grillissä. Pienempinä paloina esim. tortilloihin, fajitaksiin. Käy hyvin myös lihakääryleisiin.

Oyster steak = Lantioluusta sisäpuolelta ohut pieni pyöreä lihas. Tunnetaan myös nimillä Spider steak, Hip steak tai Pope´s eye steak. Kokonaisena pannulle/grilliin.

Hanger (steak)= Lihas, joka kiinnittää naudan sisäelimet selkärankaan. Tunnetaan myös nimellä Butcher´s steak tai suomeksi väliliha tai elinliha. Lihaksen keskellä kulkee paksu sidekudoskalvo, joka siistitään pois ja jäljelle jää kaksi pitkää ohutta lihapalaa. Mureaa ja vahvan makuista. Kokonaisena tai pihveiksi leikattuna pannulle/grilliin.

Sisäpaisti = Takaosan paisteista murein. Kokonaisena palana uuniin tai hyvin raakakypsytettynä sopii myös pihveiksi.

Paahtopaisti = Myös mureahko paisti takapäästä. Soveltuu hyvin kokonaisena uunipaistiksi.

Ulkopaisti = Takaosan ulompi paisti. Vaatii jo pidemmän kypsennysajan korkeamman sidekudospitoisuuden takia. Uuniin haudutettavaksi tai paloina/suikaleina pataruokiin, kastikkeeseen. Minuuttipihvit tehdään pyörö- ja ulkopaistista.

Pyöröpaisti = Ulkopaistin kyljestä erotettu pyöreä pitkulainen lihas. Vaatii pitkän hitaan kypsytyksen, joten sopii pataruokiin, merimiespihviin tai esim. palvattavaksi. Minuuttipihvit tehdään pyörö- ja ulkopaistista.

Kulmapaisti = Takaosan paisteja. Ulkopaistin tapaan vaatii pidemmän kypsennysajan korkean sidekudospitoisuuden takia. Sopii hyvin pataruokiin, haudutettavaksi tai keitettäväksi.

Picanha = Ulkopaistin ulkofileen välistä pintalihas. Lihan ulkopintaan kuuluu jättää rasvakerros. Paistetaan kokonaisena tai pihveinä kuumassa grillissä.

Tri tip = Ulkofileen takapään kupeen ja paistien välistä löytyvä kolmion mallinen lihas. Tunnetaan myös nimellä Maminha Voidaan jättää rasva pintaan tai siistiä pois, oman maun mukaan. Kokonaisena grilliin/uuniin tai savustukseen.

Bavette = Pitkultainen ohuehko lihas naudan kupeessa. Tunnetaan myös nimellä Sirloin flap. Maukasta ja mureaa pihvilihaa.  Täytettyihin lihakääryleisiin, pihveiksi paloiteltuina tai kokonaisena grilliin.

Flank steak = Kupeesta murea pihviliha. Tunnetaan myös nimellä lankkupihvi. Kokonaisena grilliin/pannulle.

Brisket = Luuttomaksi leikattua rintaa. Savustukseen tai pitkään haudutukseen uunissa, halutessa viimeistely grillissä.

Etuselkä = Luuttomaksi leikattua etuselkää. Pitkään haudutukseen uunissa. Nyhtönaudaksi mainio pala.

Ribsit = Luullista kylkeä. Pitkään haudutukseen alhaiseen lämpöön uuniin/grilliin, viimeistely kuumassa uunissa/grillissä.

Osso bucco = Luulliset potkakiekot. Pitkään haudutukseen, pataruokiin, lihaliemeen.

Luuton keittoliha = Etuselkää ja lavan isoja lihaksia. Sopii parhaiten keitettäväksi pitkään niin, että liha mureutuu kunnolla. Keittoihin tai pataruokiin.

Luullinen keittoliha = Luullista lapaa. Keitetään kokonaisena pitkään hauduttaen. Luu tuo liemeen makua ja arvokkaita ravinteita.

Patalihakuutiot = Luutonta niskaa, etuselkää, lapapaistia. Valmiiksi pieniksi kuutioiksi leikattuna. Keittoihin, kastikkeisiin, pataruokiin.

Häntä = Nivelien kohdilta valmiiksi paloiksi pilkottu. Vanhan ajan lihakeittoon, liha-luuliemen valmistukseen.

Poski = Pitkän haudutuksen vaativa mehevä ja maukas lihas. Poskilihat ovat parhaimmillaan tuntikausia ylikypsäksi haudutettuina.

Kieli = Kokonaisena. Keitettäväksi, savustukseen.

Sydän= Kokonaisena tai puolikkaana. Keitettäväksi, savustukseen, grilliin.

Munuaiset = Kokonaisena. Huuhtele/liota hyvin ennen valmistusta. Pannulla paistettavaksi, kastikkeeseen.

Maksa = Paloina tai valmiina pihveinä. Pannulla paistettavaksi, maksapihveiksi, kastikkeeksi.

Liemiluut = Ydinluista sahattuja paloja ja halkaistuja niveliä. Luusta keitetään maukasta ja ravinteikasta luuliemeä.

Huom!

Tämä listaus kertoo, miten me leikkautamme lihatuotteemme. Muiden toimijoiden valikoimassa saattaa olla samannimisiä tuotteita, jotka eivät vastaa tätä kuvausta!