fbpx

Keitä me ollaan

Keitä me ollaan

Me ollaan Maatila Tahlo eli Koiviston tila Ylöjärven Mutalassa. Kasvatamme ympäri vuoden ulkona vapaana elävää ylämaankarjaa suurella sydämellä. 

Maatila siirtyi vuonna 2012 tehdyllä sukupolvenvaihdoksella Sami ja Sanna Tahlon omistukseen. Tila on Samin äidin kotitila ja siellä harjoitettiin maidontuotantoa vuoteen 1998 asti. Sen jälkeen viljeltiin pääasiassa vilja- ja nurmikasveja.

Kompromissina karvaisia lehmiä

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen meillä heräsi into ottaa tilalle uudestaan tuotantoeläimiä. Sanna oli kovasti ihastunut ajatukseen lampaista. Maitotilan kasvattina Sami puolestaan oli vahvasti lehmien kannalla. Pienen väännön jälkeen päädyimme lopulta jonkinlaisena kompromissina emolehmiin, tarkemmin ottaen karvaisiin lehmiin eli ylämaankarjaan. Se tuntui ylivoimaisesti sopivimmalta liharodulta meidän tilalle.

Aloitukseen ei tarvittu mahdottoman suuria investointeja. Eläimet saavat elää ulkona vapaana vuoden ympäri omilla laitumillaan, emot huolehtivat vasikoistaan pitkään ja kasvu on hidasta. Ylämaankarjalle ei syötetä väkirehuja vaan ne hyödyntävät kasvussaan hyvin pelkkää korsirehua. Eläin on sopivassa teurastuspainossa vasta noin 2,5-3 vuotiaana. Luonnollisesta ravinnosta ja hitaasta kasvusta johtuen ylämaankarjan liha on maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista.

Ensimmäiset ylämaankarja neidot muuttivat meille huhtikuun 2014 alussa. Ensimmäisen karjankasvatusvuoden kuluessa nautojen määrä kasvoi 16 emolehmään/-hiehoon, omaan siitossonniin sekä kolmeen lihasonniin. Vuosien saatossa emojen määrä on kasvanut ja tällä hetkellä kokonaiseläinmäärä vasikat mukaan lukien liikkunee noin 80-100 välillä vähän vuoden ajasta riippuen.

Luomuvalvontaan liityimme keväällä 2015 ja siitä alkoi kaksivuotinen siirtymävaihe luomutuotantoon. Tuottamamme peltokasvit ja naudat ovat olleet luomuja vuoden 2017 toukokuusta lähtien.

Vähän jotain muutakin

Koska monimuotoisuus on elämän rikkaus, tilallamme on ylämaankarjan lisäksi myös pieni harrastelauma suomenlampaita, noin viidenkymmenen siivekkään parvi rotukanoja, vajaa kymmenenkunta ankkaa sekä muutama yhdyskunta tarhamehiläisiä. Nämä kaikki on jätetty luomuvalvonnan ulkopuolelle pienimuotoisuutensa takia. Siitä huolimatta kasvatamme kaikkia meidän eläimiä luonnollisesti lajinmukaisia erityispiirteitä kunnioittaen. Tilakeskuksen vanhaan navettarakennukseen on remontoitu lampola ja kanala. Ankat ovat vallanneet omakseen takapihan puutarhan.

Laatulihaa läheltä

Tavoitteenamme on kasvattaa hyvinvoivia eläimiä, tuottaa laadukasta korsiruokittua ylämaankarjan lähialueen kuluttajille suoraan tilalta myyden sekä jalostukseen sopivia yksilöitä lähinnä omaan käyttöön. Naudat ruokitaan täysin oman tilan nurmirehulla sekä luomuhyväksytyillä kivennäisillä ja vitamiinilisillä.

Olemme myyneet alusta lähtien kaiken kasvattamamme naudanlihan itse suoramyyntinä tilalta kuluttajille ja yhteistyökumppaneille. Kaikki myymämme naudanliha on omista eläimistämme lähtöisin meillä Ylöjärven Mutalassa kasvanutta. Myynnissä olevan lihan ominaisuuksista löydät tarkemmin tietoa ylämaankarjan lihaa-sivulta ja tilamyymälän tämän hetkinen lihatilanne löytyy puolestaan verkkokaupasta.

Tilamyymälässä on ylämaankarjan lihan lisäksi myynnissä myös meidän oman tilan hunajaa.

Seuraa meitä somessa

Tilan arkea pääset seuraamaan Facebookissa ja Instagramissa. Päivitämme kuulumisia satunnaisen ahkerasti. Käy myös tilaamassa emännän kirje ja saat kaikki ajankohtaiset tiedot suoraan omaan sähköpostiisi!

Keitä me ollaan