fbpx

Ylämaankarjan lihaa

Lähellä tuotettua

Kaikki myymämme naudanliha on meidän tilalla Ylöjärven Mutalassa kasvatettua ylämaankarjan lihaa. Eläimet syntyvät meillä, eläimet kasvavat meillä ja eläimet lähtevät teuraaksi meiltä. Hidas kasvu ja luonnollinen täysin korsirehuun perustuva ruokinta ilman väkirehuja (viljaa) tekee ylämaankarjan lihasta maukasta, tummaa ja lyhytsyistä. Ruokimme eläimet ainoastaan omien luomutuotannossa olevien peltojen nurmirehuilla sekä luomuhyväksytyillä vitamiineilla ja kivennäisillä. 

Kaikki nautamme, myös teuraaksi kasvatettavat eläimet, viettävät koko elämänsä ympäri vuoden ulkona laidunalueillaan vapaasti liikkuen, syöden, märehtien ja nukkuen. Kesäisin kaikki ryhmät laiduntavat nurmipeltoja ja metsälaitumia. Talvisin ruokinta hoidetaan kuivaheinä- ja säilörehupaaleilla talvialueilla oleviin ruokintahäkkeihin. Lisääntyminen hoituu luonnollisesti siitossonnin avulla ja emot saavat pääsääntöisesti poikia vapaana. Ylämaankarjan hitaan kasvun ja kehittymisen ansiosta vasikat ovat emojensa kanssa pitkään, noin 8-10 kk ikäiseksi asti, jonka jälkeen vasikat vieroitetaan ja emot pääsevät lepäämään hetken ennen seuraavaa poikimista. Vieroituksessa sonnivasikat siirretään isompien sonnien luo omaan pitopaikkaan ja hiehovasikat vastaavasti siirtyvät muiden hiehojen luo tilakeskuksen maille kasvamaan. Lihaksi kasvavat eläimet viemme teurastettavaksi noin 2,5 – 3,5 -vuotiaina.

Puhtaasti luomua

Tilamme kuuluu sekä peltojen että nautaeläinten osalta luomuvalvontaan. Luomussa on tavanomaista tuotantoa tiukemmat ehdot ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Luomutuotannon puitteissa tilamme tarkastetaan vähintään kerran vuodessa. Löydät meidän viimeisimmän luomusertifikaatin täältä hakemalla ”Maatila Tahlo”.

 

Laaja valikoima

Ylämaankarjan liha sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan. Valikoimastamme löytyy niin rasvattomampaa sonnin lihaa kuin selkeästi rasvaisempaa hiehon lihaa. Myymämme ylämaankarjan liha on valmiiksi raakakypsytettyä, vakuumiin pakattua ja pakastettua ellei toisin mainita tai sovita. Taitavien lihanleikkaajien ansiosta pystymme tarjoamaan laadukkaat tuotteet ja monipuolisen valikoiman myös erikoisempia leikkuita, kuten oyster steak, flat iron steak, skirt steak jne. Mikäli oudot nimet ihmetyttää, voit tutustua tarkemmin eri ruhonosiin ja niiden käyttöön täällä. Neuvomme mielellämme oikean lihapalan valinnassa.

Lihaeriä tulee tilamyymälään ympäri vuoden 1-2 kuukauden välein. Isommasta erästä kerralla (esim. puolikkaat ruhot tai ravintola-asiakkaat) tai muuten vakituisesta tarjonnasta poikkeavia tuotteita haluavat, ottakaa rohkeasti yhteyttä. Pyrimme toteuttamaan toiveet mahdollisuuksien mukaan. Tilamyymälän tämän hetkisen lihatilanteen löydät HINNASTO-sivulta. 

 

Koko ketju pientuottajien työtä

Kuljetamme eläimet itse omalla kalustolla lähimpään teurastamoon. Eläimet teurastaa Liha Hietanen Oy  Satamalassa ja ruhot leikkaa ja pakkaa teurastamon yhteydessä toimiva Pirkanmaan Lihapalvelu Oy. Osa ruhoista lähtee myös Kivajalka Butcherylle Saarijärvelle leikattavaksi. Lihajalosteita teetämme aika ajoin pienillä paikallisilla toimijoilla, kuten esimerkiksi Kestiherkku ja Sausages Finland Oy. Lihat myydään pääosin meidän tilamyymälästä suoraan lähialueen kuluttajille. Osallistumme myös aikataulujen salliessa Ylöjärven REKO-jakoihin. Seuraa ilmoittelua tilan sivuilta Facebookissa ja Instagramissa. Osa tuotteista löytyy myös jälleenmyyntipisteistä Kahvila-ravintola Mutalan Helmeltä sekä lähikaupasta M-Market Kaiharilta. Kuivalihaa voit bongata Kauppakeskus Elosta Kaffila Villa Vinosta.

 

Laitumelta lautaselle

Rotuyhdistyksemme SHCC ry. on highland cattle -ylämaankarjan naudanlihatuotteiden markkinointia edistääkseen ja yhtenäistääkseen rekisteröinyt Laitumelta Lautaselle -tavaramerkin.

Olemme Suomen Highland Cattle Club ry:n jäsentila ja olemme sitoutuneet noudattamaan yhteisömerkille määrättyjä säännöksiä.

Ostaessaan tuotteita tilaltamme, voit varmistua että:

  1. Koko- ja jauhelihat ovat 100%  puhdasrotuisen highland cattle -ylämaankarjan lihaa.
  2. Lihajalosteissa highland cattle – ylämaankarjan lihan osuus on vähintään 75% kokonaislihapitoisuudesta ja kaikki käytetty naudanliha on puhdasrotuisen highland cattle -ylämaankarjan lihaa.
  3. Kasvatuksessa on käytetty pääsääntöisesti karkearehuvaltaista ruokintaa.