fbpx

Ruhon osien selitykset

Ruhon osien selitykset

Naudan ruhon osien selitykset

Tämä lihaopas kertoo tilamyymälän valikoimassa olevien eri ruhon osien selitykset ja antaa vinkkejä niiden käyttöön. Kokeile rohkeasti eri ruhonosia ruuanlaitossa ja kysy lisää, me neuvomme kyllä!  Tilamyymälän ajankohtaisen valikoiman ja varaston tämän hetkisen tilanteen löydät verkkokaupasta

Fileet ja entrecôte:

Sisäfilee = Selässä selkärangan sisäpuolella lantion päässä, naudan kaikkein murein ja arvokkain osa. Tender loin. Pihveiksi pannulle. Saatavilla valmiina pihveinä tai paloina, ennakkovarauksella myös kokonaisena.

Ulkofilee = Selässä selkärangan ulkopuolella pitkä murea lihas. Sirloin. Pihveiksi pannulle tai paloina uuniin. Myymme pihveiksi leikattuna sekä kalvottomina paloina. Myös lehtipihveinä saatavilla.

T-luupihvi = Selästä takapäästä leikattu luullinen pihvi. Sisältää T-muotoisen luun sekä luussa kiinni olevaa sisä- ja ulkofilettä. T-bone steaks. Grilliin. Yleensä valikoimassa kesän grillisesongin ajan. 

Tomahawk = Selästä etupäästä leikattu luullinen pihvi, joka sisältää entrecotea/ulkofilettä sekä paljaaksi siistityn kylkiluun. Grilliin. Yleensä valikoimassa kesän grillisesongin ajan. 

Ribeye steak = Ulkofileen ja entrecôten välistä leikatut pihvit. Sisältää yleensä mukavasti rasvaa. Palana tai pihveinä pannulle.

Entrecôte = Ulkofileen loppupää ennen etuselkää. Rib eye, Eye of ribeye. Sisältää yleensä mukavasti rasvaa. Palana tai pihveinä pannulle.

Ribeye cap = Entrecôten/ulkofileen pinnalta pieni murea lihas. Sisältää yleensä mukavasti rasvaa. Pihvinä pannulle/grilliin.

Erikoisemmat leikkuut:

Petite tender = Lavasta löytyvä pieni pitkultainen lihas, mureaa ja maukasta. Tunnetaan myös nimellä etusisäfile, shoulder tender. Pannulle/grilliin.

Chuck eye = Murein osa etuselästä entrecoten jälkeen. Sopii pihveinä pannulle/grilliin.

Flat iron / iron steak = Lavasta lihas, jonka sisällä kulkee paksu sidekalvo. Tunnetaan myös nimellä Feather steak. Pihveistä kalvo on valmiiksi poistettu, joten liha on suoraan valmis pannulle tai grilliin.

Cover steak = Lavasta ohut pitkultainen murea lihas. Voidaan tuntea myös nimillä Under blade, Blade flap, Vegas strip steak. Pihvinä pannulle/grilliin.

Skirt steak = Kaksi pitkää kapeaa lihasta naudan kyljessä (inside ja outside skirt). Kapeampi outside skirt saatetaan nimetä myös hanger steak:ksi. Voidaan leikata pihveiksi ja paistaa pannulla/grillissä tai tehdä kokonaisesta palasta esim. lihakääryleitä. Pieneksi siivutettuna sopii myös esim. tortilloihin, fajitaksiin.

Oyster steak = Lantioluusta sisäpuolelta ohut pieni pyöreä lihas. Tunnetaan myös nimillä Spider steak, Hip steak tai Pope´s eye steak. Mainio pihvi sopii kokonaisena pannulle/grilliin.

Hanger (steak) = Lihas, joka kiinnittää naudan sisäelimet selkärankaan. Tunnetaan myös nimellä Butcher´s steak tai suomeksi väliliha tai elinliha. Lihaksen keskellä kulkee paksu sidekudoskalvo, joka siistitään pois ja jäljelle jää kaksi pitkää ohutta lihapalaa. Mureaa ja vahvan makuista. Kokonaisena tai pihveiksi leikattuna pannulle/grilliin.

Picanha = Ulkopaistin ulkofileen välistä pintalihas, ns. ulkopaistin murein kärki. Picanha on parhaimmillaan kunnon makurasvan kera. Paistetaan kokonaisena tai pihveinä uunissa/grillissä.

Tri tip / Maminha = Ulkofileen takapään, kupeen ja paistien välistä löytyvä kolmion mallinen lihas. Tunnetaan myös nimellä Maminha. Voidaan jättää makurasva pintaan tai siistiä pois, oman maun mukaan. Kokonaisena grilliin/uuniin tai savustukseen.

Bavette =  Kuunsirppimäinen ohuehko lihas naudan kupeessa. Tunnetaan myös nimellä Sirloin flap. Maukasta ja mureaa pihvilihaa.  Sopii kokonaisena grilliin tai esim. täytettyihin lihakääryleisiin, pihveiksi.

Flank steak = Kupeesta mureahko pihviliha. Tunnetaan myös nimellä lankkupihvi. Sopii kokonaisena grilliin/pannulle.

Velvet steak = Potkasta murea ja maukas lihas. Sopii kokonaisen grilliin, pihveiksi. 

Erikoisemmat leikkuut:

Brisket = Luuttomaksi leikattua rintaa. Sopii savustukseen tai pitkään haudutukseen uunissa/grillissä. Maatila Tahlon valikoimassa brisket on useimmiten rasvaisesta yksilöstä leikattu kokonainen rinta sisältäen sekä flat ja point osuuden.

Beef bacon = Rasvaisesta yksilöstä leikattua luutonta kylkeä. Sopii mm. beef baconin valmistukseen. 

Toro steak = Rasvaisesta yksilöstä mahasta leikattu ohut pihvi. Sopii mm. pastramin valmistukseen. 

Short ribs / Long ribs = Luullista kylkeä lyhyempinä ja pidempinä paloina. Pitkään haudutukseen alhaiseen lämpöön uuniin/grilliin, viimeistely kuumassa uunissa/grillissä.

Osso buco = Luulliset potkakiekot. Pitkään haudutukseen, pataruokiin, lihaliemeen.

Paistit ja keittolihat:

Sisäpaisti = Takaosan paisteista murein. Top round. Kokonaisena palana uuniin tai hyvin raakakypsytettynä sopii myös pihveinä grilliin. Maatila Tahlon valikoimassa on myös valmiita lehtipihvejä sisäpaistista.

Paahtopaisti = Myös mureahko paisti takapäästä. Soveltuu hyvin kokonaisena uunipaistiksi. 

Kulmapaisti = Takaosan paisteja. Knuckle. Ulkopaistin tapaan vaatii pidemmän kypsennysajan korkean sidekudospitoisuuden takia. Sopii hyvin pataruokiin, haudutettavaksi tai keitettäväksi.

Ulkopaisti = Takaosan ulompi paisti. Outside round. Vaatii jo hiukan pidemmän kypsennysajan korkeamman sidekudospitoisuuden takia. Sopii kokonaisena uuniin haudutettavaksi tai paloina/suikaleina pataruokiin, kastikkeeseen. 

Pyöröpaisti = Ulkopaistin kyljestä erotettu pyöreä pitkulainen lihas. Eye of round. Vaatii pitkän hitaan kypsytyksen, joten sopii esim. pataruokiin, merimiespihviin tai palvattavaksi.

Luuton keittoliha = Luuttomaksi leikattua etuselkää. Chuck. Sopii parhaiten keitettäväksi pitkään niin, että liha mureutuu kunnolla. Keittoihin, pataruokiin tai esim. nyhtönaudaksi.

Luullinen keittoliha = Luullista lapaa. Keitetään kokonaisena pitkään hauduttaen. Luu tuo liemeen makua ja arvokkaita ravinteita.

Paistikuutio = Lapapaistia valmiiksi pieniksi kuutioiksi leikattuna. Voidaan käyttää keittoihin, kastikkeisiin, pataruokiin.

Paistisuikale = Suikaleiksi leikattua lapapaistia. Voidaan käyttää kastikkeisiin, pataruokiin, keittoihin.

Sisäelimet ja muut:

Häntä = Oxtail. Nivelien kohdilta valmiiksi paloiksi pilkottu. Sopii parhaiten vanhan ajan lihakeittoon, liha-luuliemen valmistukseen.

Poski = Cheek. Pitkän haudutuksen vaativa mehevä ja maukas lihas. Poskilihat ovat parhaimmillaan tuntikausia ylikypsäksi haudutettuina.

Kieli = Tongue. Kokonaisena. Keitettäväksi, savustukseen.

Sydän= Heart. Kokonaisena tai puolikkaana. Keitettäväksi, savustukseen, grilliin.

Munuaiset = Kidneys. Kokonaisena. Huuhtele/liota hyvin ennen valmistusta. Pannulla paistettavaksi, kastikkeeseen.

Maksa = Liver. Paloina tai valmiina pihveinä. Pannulla paistettavaksi, maksapihveiksi, kastikkeeksi, marinoituna grilliin.

Liemiluut = Marrow bones. Ydinluista sahattuja paloja ja halkaistuja niveliä. Luusta keitetään maukasta ja ravinteikasta luulientä.

Huom!

Nämä ruhon osien selitykset kertovat, miten me leikkautamme lihatuotteemme. Muiden toimijoiden valikoimassa saattaa olla samannimisiä tuotteita, jotka eivät vastaa tätä kuvausta!

Ethän käytä kuvaa tai tekstejä ilman lupaa ja viitettä lähteeseen!